?>
Europese CO2-rechtensysteem levert industrieën miljardenwinst op

Europese CO2-rechtensysteem levert industrieën miljardenwinst op

Het Europese emissierechtensysteem, dat als een belasting op CO2-uitstoot moet werken, levert sommige energie-intensieve bedrijven juist honderden miljoenen op. Dit valt te lezen in een nieuw rapport van CE Delft in opdracht van de Britse lobbygroep Carbon Market Watch. In heel Europa gaat het om een meevaller van 24 miljard euro. In Nederland hebben bedrijven in totaal 1 miljard euro gekregen. In het emissierechtensysteem (ETS) moeten bedrijven rechten kopen als ze CO2 uitstoten. Dit systeem hoort bedrijven te stimuleren de emissies te verlagen.

Gratis CO2-rechten

Bij sommige industrieën is de uitstoot van CO2 een zo belangrijk onderdeel van het productieproces dat ze, naar eigen zeggen, niet meer zouden kunnen concurreren met het buitenland als ze ook daadwerkelijk voor alle CO2-emissies rechten moeten kopen. Om dit te compenseren krijgen deze sectoren gratis CO2-rechten toegewezen. Als ze te veel krijgen kunnen ze deze rechten weer verkopen. Zo hebben in Nederland onder andere Tata Steel (300 miljoen euro), Shell (200 miljoen euro) en Chemelot (90 miljoen euro) winst kunnen maken op deze rechten. 

Voor meer informatie over CO2 emissierechten kunt u contact opnemen met Klimaatkeur.

 

 

000

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes in uw eigen mailbox.

Contact

Telefoon:
+31 (0)24 2030026

Bereikbaar:
ma t/m vr van 9:00 tot 17:00

Klimaatkeur

Kerkenbos 1097E
6546BB Nijmegen
Nederland

 

arshaweb.comطراحی سایتpartition2jedare.comپارتیشن دوجدارهarshapartition.comپارتیشنپارتیشن دوجدارهmahanserver.netatdmdrilling.com